vecteezy recaptcha i m not a robot confirmed recaptcha i m not a 6308951

Kas su kodulehe kontaktivorm on pidevalt rämpsposti sihtmärgiks? : Kaitse oma veebilehte reCAPTCHA abil!

Mis on reCAPTCHA ja miks seda vaja on?

Tänapäeval puutume kõik kokku veebivormidega, olgu selleks siis registreerimine, sisselogimine või tagasiside andmine. Selleks, et kaitsta kodulehti rämpsposti ja pahatahtlike rünnakute eest, on loodud tehnoloogia nimega reCAPTCHA. Kuid mis see täpsemalt on ja miks seda kasutada? Vaatame lähemalt.

Mis on reCAPTCHA?

reCAPTCHA on Google-i loodud turvameede, mis aitab tuvastada, kas veebilehe külastaja on inimene või robot. Sageli kasutatakse seda veebivormides, et vältida automatiseeritud rünnakuid, kus robotid saadavad suures koguses andmeid või proovivad veebilehele kahju teha.

Põhimõtteliselt on see süsteem, mis esitab külastajale ülesande, mida inimene suudab lahendada, kuid robotitel on keeruline sooritada. See tagab, et ainult tõelised inimesed saavad jätkata oma tegevust, näiteks täita ankeeti või siseneda lehele.

Milleks on reCAPTCHA vajalik?

Veebilehed on sageli sihtmärgiks robotitele, kes püüavad automaatselt esitada vorme, registreerida võltskontosid või saada ligipääsu tundlikule infole. Sellised rünnakud võivad viia kodulehe ülekoormamiseni, kasutajate andmete varguse või pahavara levitamiseni.

reCAPTCHA aitab ära hoida selliseid rünnakuid, blokeerides robotid ja tagades, et ainult inimesed pääsevad vorme täitma. Lisaks aitab see hoida kodulehti kiirena ja kasutajasõbralikuna.

reCAPTCHA tüübid

  1. reCAPTCHA v2 (Checkbox CAPTCHA): Kõige tavalisem variant, kus kasutajalt küsitakse, kas ta on robot või mitte. Tavaliselt tuleb kasutajal klõpsata kastikesele “Ma ei ole robot” ning mõnikord lahendada visuaalne mõistatus, näiteks valida piltidelt objektid (nt valgusfoorid või ülekäigurajad).

rämpspost, recaptcha V2

2.   reCAPTCHA v2 (Invisible CAPTCHA): See versioon töötab taustal ja kasutaja ei pea ise midagi tegema. Süsteem tuvastab automaatselt, kas tegemist on robotiga või mitte, ja ainult kahtluse korral palutakse kasutajal sooritada lisatoiming, näiteks lahendada mõistatus.

rämpspost, recaptcha V2 invisible

3.  reCAPTCHA v3: See on uusim versioon, mis töötab täielikult taustal ja ei sega kasutajakogemust. Selle asemel, et kasutajalt midagi küsida, hindab süsteem automaatselt tegevuse põhjal, kas tegemist on inimesega või mitte. Iga külastaja saab teatud skoori, mille põhjal määratakse, kas nad võivad veebivormi esitada või mitte.

Kuidas reCAPTCHA seadistada?

  1. Loo Google’i reCAPTCHA konto: Mine Google reCAPTCHA lehele ja loo konto. Seejärel registreeri oma koduleht, sisestades selle domeeni ja valides soovitud reCAPTCHA versiooni (v2 või v3).
  2. Hangi avalik ja privaatne võti: Pärast registreerimist saad kaks võtit : avaliku ja privaatse. Avalikku võtit kasutatakse selleks, et lisada reCAPTCHA oma veebilehele, ja privaatne võti aitab süsteemil kinnitada kasutajate vastuseid.
  3. Lisa reCAPTCHA oma kodulehele: kodulehe koodis tuleb lisada vajalik HTML ja JavaScripti kood, mis aktiveerib reCAPTCHA. Kui kasutad populaarseid platvorme nagu WordPress, on saadaval ka spetsiaalsed pistikprogrammid, mis muudavad integreerimise lihtsamaks.
  4. Testi reCAPTCHA toimimist: Pärast seadistamist tasub kindlasti testida, kas süsteem töötab korralikult. Külasta oma kodulehte, täida vorm ja veendu, et reCAPTCHA takistab robotite tegevust.

Kokkuvõte

reCAPTCHA on võimas tööriist, mis aitab kaitsta kodulehti pahatahtlike rünnakute ja rämpsposti eest. Seda on lihtne seadistada ning erinevad versioonid pakuvad valikut vastavalt veebilehe vajadustele. Kasutades reCAPTCHA-d, tagad parema turvalisuse ja parendad oma kasutajate kogemust veebilehel.

meelis@kaaroveeb.ee
https://kaaroveeb.ee/kontakt/